Головна / Публікації та новини / Що рік прийдешній готує долару в Україні?

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Що рік прийдешній готує долару в Україні?

    Ноя - 13 - 2018

    Міжнародне агентство Fitch оприлюднило прогноз курсу української гривні до долара на 2019-2020 роки. Згідно з даними, у 2019 році матимемо такий курс гривні до долара як 30,7, а в 2020 – 32,3 грн/дол.

    Уже неодноразово обговорювалася доцільність позик, користь та шкода від них. Однозначно зрозуміло, що це дуже дорого – збільшується і сам борг, і недешеве його обслуговування, однак, завдяки поповненню золотовалютного фонду, хвилювання щодо «стабільності» курсу уже не виникає. Хоча, зважаючи на те, як ця тема хвилює українців, стає зрозуміло, що громадяни нашої країни, на жаль, не впевнені у завтрашньому дні.

    У пояснювальній записці до законопроекту Кабміну «Про Державний бюджет України на 2019 рік» розрахунки проводяться рахуючи 29,4 грн/дол. (на кінець 2019 року). У цій же Пояснювальній записці вказано: «За даними Національного банку України протягом поточного року обмінний курс гривні до долара США залишався відносно стабільним з сезонними коливаннями — 26,8 гривень за долар США у середньому за січень-серпень 2018 року, у серпні 2018 року середній за місяць офіційний курс гривні склав 27,5 гривень за долар США. Зовнішні умови для української економіки залишалися сприятливими завдяки зростанню світової економіки та позитивній ціновій кон’юнктурі на світових товарних ринках, що позначилося і на динаміці експорту товарів в поточному році».

    На показники курсу долара впливає взаємодія з міжнародними інституціями та внутрішня політика. Українськи експерти-економісти зауважують, що вплив інших факторів на курс долара буде мінімальним (якщо говорити про 2019 рік). Весною 2019 року може бути якийсь рух у курсі валют. Перед Новим роком курс може ще впасти, оскільки традиційним є сезонне здешевіння – коли більшість здає іноземну валюту, а не купує – у святкові дні. Звичайно, ці прогнози є відносними. Адже не варто забувати, що у 2019 році відбудуться президентські і парламентські вибори, це, у свою чергу, може досить суттєво вплинути на існуючі прогнози.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.