Головна / Публікації та новини / Ситий голодному не товариш

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Ситий голодному не товариш

    Дек - 08 - 2017

    Депутати прийняли державний бюджет на 2018 рік, кошторис країни рік передбачає збільшення видатків на утримання Верховної Ради України, Адміністрації Президента та Кабінету міністрів на 17%, водночас загальні видатки бюджету збільшено всього на 12%. Зростуть видатки на утримання Кабінету міністрів України, з 1,2 млрд в 2017 до 1,5 млрд в 2018 році. Зростуть видатки на утримання Кабінету міністрів України, з 1,2 млрд в 2017 до 1,5 млрд в 2018 році.
    Окремої уваги заслуговує заробітна плата народних обранців. Реальна зарплата пересічного нардепа відтепер буде на рівні 50 000 грн. Те, що написали в додатку, то посадовий оклад, який встановили на рівні 17 500 грн. Зараз про нього і пишуть усі ЗМІ. Наголошую, не це зарплата, а оклад. Який раніше складав трішки більше 6 000 грн, а їхня реальна зарплата складала орієнтовано 17 000 грн.
    Доцільно порівнювати грудень 2017-го з січнем минулого року. А тут ми бачимо, що середні зарплати показали зростання на 21,4%. Це доволі непоганий показник, зважаючи на те, що офіційна інфляція у 2016-му становила 12%. Тобто реальні заробітки українців збільшилися на 9,4%. Згоден, що працюючі не надто відчули це зростання на своїх гаманцях, бо воно відбулося після різкого падіння доходів у 2014 — 2015 роках на тлі шаленого зростання цін.
    Не так давно міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що частка зарплат у конвертах знизилася з 40% до 34%. Як на мене, подібні заяви — доволі оціночні. Бо невже в нас точно хтось підрахував, скільки грошей роботодавці не «світять»?! Звичайно, що ні. Значна частина малих підприємств змушена була зменшити «чорні» зарплати, щоб показувати офіційно 3200 й не мати проблем із інспекторами з управлінь праці. Для того, щоб повністю вивести заробітки з тіні, потрібні зовсім інші реформи, зокрема радикальні зміни в системі соціального страхування. Але уряд найближчим часом навряд чи до цього вдасться.

    Та чи встигає зростання зарплати за зростанням цін? Всі вже зіткнулися з цінами на молоко та молочні продукти, які вже зросли на третину. При цьому йдеться зовсім не про екзотичні делікатеси, а про звичайні яблука чи так званий «борщовий» набір овочів. За рік молоко підскочило у ціні понад 30%. Лише від початку осені серед молочних продуктів найбільше подорожчало вершкове масло – плюс 3,5%, а це майже 5 грн. Молоко, сир та сметана зросли в ціні трохи більше, ніж на 2%.
    Утім, попри те, що передумови для масових протестів в Україні – різке зростання цін, за якими не встигають зростати доходи, – є у наявності вже зараз. Крім того, аби зростання цін змусило українців до протестів, це зростання має бути досить різким, і відбутися за відносно короткий проміжок часу. Із харчами, враховуючи «сезонний» фактор, так навряд чи вже відбудеться найближчим часом, але те, що черговий стрибок комунальних тарифів чи цін на пальне може стати таким приводом, — зовсім не виключено.
    Доречі, щодо комунальних тарифів. А чи знаєте ви, що після підвищення тарифів пересічний українець витрачає в 1,5 а то і в 2 рази більше коштів на оплату послуг ЖКГ із щомісячного доходу, аніж житель країн ЄС? Комунальні тарифи продовжують невпинно зростати, а доходи українців за ними ніяк не встигають. Про це свідчать платіжки за комуналку, які навіть влітку шокують українців. А попереду зима 2017-2018.

    Якщо на зовнішньому ринку тримається висока ціна на товари, то і внутрішня автоматично зростає. Тож заяви уряду про те, що купівельна спроможність українців підвищується, не відповідають дійсності. Адже ріст доходів населення не встигає за темпами зростанням інфляції. «Коли вони кажуть, що в українців росте купівельна спроможність, то мабуть, це відбувається тільки у Гройсмана. Візьмемо середній чек у супермаркеті – кількість товарів там не збільшилась. Навпаки – люди почали купувати лише те, що їм найбільше потрібно – хліб, молоко чи м’ясо», – ще напочатку цієї осені наголосив Юрій Дерев’янко.
    Що ми маємо на сьогоднішній день? Маємо приголомшливі цифри, особливо якщо врахувати, що зарплати і пенсії залишилися на колишньому рівні. Людям все складніше виживати, адже ціни на найнеобхідніше: ліки, хліб, соняшникову олію, сезонні фрукти та овочі ростуть безупинно. Все більше людей опиняються за межею бідності, адже їх скромних доходів після оплати комунальних платежів часто не вистачає навіть на їжу.

    Доходи не просто не встигають за зростанням цін, вони катастрофічно відстають. Більш ніж половину заробітної плати українці витрачають на їжу — це ознака відвертої бідності. Нажаль, Україна впевнено скотилася в число найбідніших країн світу.
    Ми не інвестуємо кошти в свою економіку, уряд не цікавлять українські підприємства, а він шукає, кому заплатити за межами країни. Сьогодні уряд проводить абсолютно руйнуючі дії, які вбивають українську економіку, смертельні для будь-якого виду бізнесу та приводять до регресу та утопії.
    Замість створення умов розвитку бізнесу уряд і правоохоронці все тугіше затягують на його шиї пасок. При цьому депутати збільшили собі зарплату, витрати на утримання правоохоронців і інших представників влади за наш рахунок. І за наш же рахунок на 500 грн збільшили нашу мінімалку.
    От і чекаємо знову покращень 2019 року…

    https://blogs.korrespondent.net/blog/events/3915700/

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.