Головна / Публікації та новини / Нові іспити і масові скорочення: що змінить реформа прокуратури в Україні

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Нові іспити і масові скорочення: що змінить реформа прокуратури в Україні

    Окт - 01 - 2019

    У прокуратурі побоюються причіпок від начальства і готуються до атестації в грудні

    В Україні знову почали реформувати прокуратуру – відповідний президентський законопроект днями прийняв парламент у другому читанні.

    Вимоги до прокурора

    Одне з головних нововведень – тепер генеральний прокурор повинен мати відповідну освіту, відповідно до закону – юридичну.

    «Крім цього, у генерального прокурора має бути 10 років загального юридичного стажу, – розповів «Сьогодні» заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас. – До речі, в початковому проекті пропонувалося, що досить і 5 років юрстажу, але пізніше були внесені правки. Ми порадилися і вирішили, що 5 років для такої посади – це мало».

    Додали повноважень і генеральному прокурору. Тепер він може затверджувати систему оцінювання роботи прокурорів, регулювати навантаження за кількістю справ. Саму ж Генеральну прокуратуру закон перейменовує на Офіс генерального прокурора.

    Скорочення

    Новий закон, крім іншого, передбачає зменшення числа працівників прокуратури з 15 тисяч осіб до 10-11 тисяч. Опитані нами прокурори кажуть, що ця норма насторожує їх найбільше.

    «У столиці немає кадрового голоду, а ось в регіонах, на місцях часто не вистачає прокурорів. Впевнена, що скорочення в меншій мірі торкнуться районних прокурорів. Якщо це станеться, то підтримувати обвинувачення в судах буде просто нікому», – розповіла нам одна з прокурорів.

    У профільному комітеті ВР нам підтвердили ці плани:

    «Апарат Генеральної прокуратури роздутий. Його планується скоротити».

    Переатестація

    Для всіх прокурорів, крім працівників спеціалізованої антикорупційної прокуратури, буде призначена атестація. Кадрова комісія оцінить компетентність прокурорів, їх професійну етику і добропорядність. Передбачається, що атестація складатиметься з двох етапів: іспит у вигляді анонімного письмового тестування, співбесіди та письмового практичного завдання.

    «Порядок проведення атестації, терміни регулюватимуться нормативно-правовими актами самого генпрокурора», – каже Іонушас.

    Як уточнили наші джерела в Генеральній прокуратурі, найімовірніше, атестація розпочнеться в листопаді-грудні. На місце тих, хто не пройде атестацію, матимуть право подати свої кандидатури і ті, хто ніколи не був прокурором. Але при цьому у кандидатів має бути юридична освіта і стаж роботи.

    Підсумки

    Опитані нами прокурори побоюються, що керівництво вишукуватиме найменші порушення, щоб пред’явити претензії.

    «Вивчаємо положення нового закону, готуватимемося до атестації. Найімовірніше, зараз наша робота буде як під мікроскопом, але масових звільнень, принаймні, в регіонах, чекати не варто», – розповів нам один з прокурорів.

    У парламентському комітеті Ради нам також заявили, що націлені максимально зробити законодавство таким, щоб воно прискорило всі процеси розслідування в інтересах потерпілих громадян. Йдеться про прискорення проведення експертиз та ознайомлення з матеріалами кримінальних проваджень.

    Карт-бланш прокурора

    «Проведення атестації дасть генпрокурору можливість сформувати команду, за яку він буде відповідальний, – каже адвокат, екс-слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ Сергій Войченко. – Ідеї у команди прекрасні, але наскільки вони будуть реалізовані і прийняті на місцях – це покаже час. Новий генпрокурор, як і президент, отримав карт-бланш довіри. Наскільки швидко він його втратить або перетворить на допомогу простим людям, питання відкрите».

    Ще один юрист, Іван Ліберман, вважає, що тут спрацює принцип: більше повноважень – більше відповідальності.

    «У суспільства з’являється більше прав питати з генпрокурора про його виконану роботу. Час покаже, наскільки актуальним було розширення повноважень», – каже Ліберман.

    Інші експерти сумніваються, що атестація оновить ряди прокуратури, кажуть, що звільнені відновлюватимуться через суди і все залишиться, як раніше.

    Нагадаємо, раніше новини «Сьогодні» писали про те, що заступник Рябошапки розповів про зміни в ГПУ. «Спочатку всіх звільнимо» – заявив головний військовий прокурор, заступник генпрокурора Віктор Чумак.

    Також генпрокурор Руслан Рябошапка прогнозував, скільки часу триватиме реформа прокуратури. Він вважає, що максимум ця реформа затягнеться роки на два.

    Посилання на першоджерело: https://ukr.segodnya.ua/ukraine/novye-ekzameny-i-massovye-sokrashcheniya-chto-izmenit-reforma-prokuratury-v-ukraine-1335464.html

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.