Головна / Публікації та новини / Нацполіція збирається провести перепис педофілів України

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Нацполіція збирається провести перепис педофілів України

    Авг - 16 - 2019

    У світі публікують навіть фотографії злочинців, а у нас попереджають про непрозорість.

    У Нацполіції заговорили про необхідність створення в Україні реєстру педофілів. «Сегодня» з’ясувала, чому ця база даних, на думку силовиків, повинна бути обов’язково відкритою і які це несе ризики.

    Список порушників
    Заклики завести спецреєстр для тих, хто здійснює сексуальні злочини проти неповнолітніх, звучать не вперше. Влітку минулого року група нардепів вже подавала законопроект про створення подібної бази даних, але його повернули на доопрацювання. Навесні 2018-го цю тему підняла представник президента в парламенті Ірина Луценко, а в минулий понеділок начальник департаменту Нацполіції боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Артем Крищенко підкреслив: у країні потрібен відкритий реєстр педофілів.

    «Коли людина буде влаштовуватися на роботу в школу, дитсадок чи в дитячу спортивну установу, керівництво зможе подивитися, чи немає його в цьому списку. Для прикладу: на початку нульових ми зловили педофіла. А зараз після відбування 11-річного тюремного терміну він взявся за старе, — розповів він нам. — Але безпідставно до такого реєстру дані потрапляти не будуть. Вони будуть заноситися туди за рішенням суду або вже після того, як вина буде доведена і на руках буде вирок «.

    Крищенко наводить приклад інших країн, де педофіли, які потрапили в реєстр, не можуть влаштуватися на держслужбу або в престижну компанію, а деколи їм відмовляють у в’їзді в інші держави.

    «Ми теж це практикуємо. Наприклад, коли до нас летить людина з такого списку, іноземні колеги нас про це попереджають. Ми зустрічаємо його в аеропорту і відмовляємо у відвідуванні нашої країни», — відзначає він.

    А Уповноважений Президента України з питань прав дітей Микола Кулеба повідомляє, що тільки за минулий рік до судів потрапило 320 випадків сексуального насильства проти дітей. У той же час він підкреслює — офіційні показники далекі від реальних.

    Ризики відкритості
    Адвокат Сергій Войченко переконаний: подібний реєстр сьогодні в Україні необхідний.

    «Дуже багато випадків, коли такі люди потрапляють в руки правоохоронної системи, але несуть незначну відповідальність. Після цього вони, користуючись відсутністю даних у відкритому доступі, продовжують вчиняти подібні злочини. Та й в принципі іншого способу впливу на таких злочинців просто немає. І навіть з точки зору адвокатури такий реєстр буде надалі стримуючим фактором «, — пояснює він.

    А ось чи робити цю базу даних відкритою, на думку Войченко, — питання дискусійне.

    «З одного боку, можна просто законодавчо прописати, що працювати з дітьми потрібно тільки з відповідною довідкою. Але тоді як уберегтися тим, у кого такі сусіди? Або коли такі люди йдуть в приватні репетитори? Ще одне серйозне питання: чи чекати зловживань з реєстром? Багато ситуацій є непрозорими. Наприклад, жінка живе зі співмешканцем, який не є батьком її дітей. Вони сваряться, і вона, щоб помститися, використовує дітей, підмовляє їх повідомити неправдиву інформацію про нібито вчинене сексуальне насильство. І таке зустрічається в адвокатській практиці «, — резюмує адвокат.

    Аксана Філіпішина вважає, що відкритий реєстр не зменшить ризики для дітей.

    За її словами, навіть якщо матері будуть цілодобово його вивчати, їхні діти не будуть повністю захищені від сексуального насильства.

    «Закон Канка» і е-підпис
    Відкритий реєстр педофілів є, наприклад, у США. Створили його за так званим «законом Мегана Канка». У 1994 році семирічну Меган зґвалтував її сусід Джессі Тіммендекас, який до цього вже кілька разів притягувався до відповідальності за домагання до малолітніх дівчаток. Після цього сенатор-республіканець Пол Крамер подав документ, який передбачає обов’язкову реєстрацію таких злочинців.

    На початку цього року подібну базу даних запустили в Польщі. Там вказані ім’я, прізвище, рік народження злочинця, його фото і де він зараз зареєстрований. Реєстр поділено на дві частини: загальнодоступну і з обмеженим доступом. У першу внесені злочинці, які вчинили особливо жорстокі зґвалтування неповнолітніх. У другій — інші обвинувачені в сексуальних злочинах. Для доступу до неї потрібно надати електронний підпис.

    Посилання на першоджерело: https://www.segodnya.ua/ukraine/nacpoliciya-sobiraetsya-provesti-perepis-pedofilov-ukrainy-1159153.html

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.