Головна / Публікації та новини / Декілька слів про проект бюджету — 2018

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Декілька слів про проект бюджету — 2018

    Дек - 27 - 2017

    Поки депутати вивчають держбюджет України на наступний рік, можна проаналізувати чим новий головний кошторис відрізняється від попереднього. В середньому витрати на утримання центральних органів влади — це Верховна Рада, Адміністрація Президента і Кабінет Міністрів – збільшилися на 17%, тоді як витрати бюджету збільшилися лише на 12,7%. Тобто, як завжди, від загального «яблука» влада хоче відкусити собі побільше, ніж дати іншим. Собі Кабмін збільшив кошторис на 28%, а Верховна Рада – на 37%, на Адміністрацію Президента виділили відразу на 145 млн більше, ніж минулого року…

    Депутати не довго думали і виправдалися тим, що збільшились витрати на комунальні послуги, транспортні витрати, відрядження. Бідні люди заклали більш, ніж удвічі, грошей на виготовлення державних нагород. Але, за підрахуванням експертів, це всього 27 млн грн.

    У цьому документі кидається в очі нереалістичність цифр. Особливо це стосується інфляції, що становить 7%. При плановій девальвації гривні на 10%, інфляція не може становити 7% за визначенням. Оскільки у нас інфляція в основному має імпортний характер і вона випереджає девальвацію валюти, а не навпаки від неї відстає. Звідси є припущення, що нинішній уряд просто не вміє рахувати.

    Дуже важко говорити про цифри бюджету 2018 р. у вересні 2017р., тому що ми ще не розуміємо з якими цифрами ми підійдемо до грудня: яким буде курс гривні, яким буде зростання економіки, внутрішній валовий продукт, тому всі міркування залишаються на рівні теорії.

    Уряд сильно пишається соціальними стандартами. Що вони їх нібито піднімають. Так, є невелика індексація прожиткового мінімуму, хоча всі вже зрозуміли, що наш прожитковий мінімум далекий від реалій. Але тим не менше на місці влади я б не вихвалявся. Станом на 2013 рік прожитковий мінімум був 139 доларів, а після всіх збільшень в 2018 році він буде 58 доларів. І піти від цифр 2013 року у нас не вийде, тому що вся робота Уряду оцінюється по тому року, а не тими цифрами, що вони нам зараз підсовують. Ви спочатку вийдіть на той рівень, а потім хваліться своїми досягненнями.

    Уряд, фактично, за 17 років ефективність економіки зменшив в 10 разів, якщо дивитись на цифри.

    Pile of Ukrainian and American money banknots


    Чи буде бюджет – 2018 революційним для економіки – очевидно, що ні. Чи збільшить він рівень доходів українців – очевидно, що ні.

    Черговий бюджет яким намагаються утримати, щоб все вщент не розпалося.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.