Головна / Публікації та новини / Гроші чи здоров’я?

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Гроші чи здоров’я?

    Май - 10 - 2018

    -Тату, повідомили, що дорожчає алкоголь! Тепер ти будеш менше пити?
    -Ні, тепер ви будете менше їсти.

    Курс на значне подорожчання цигарок або алкоголю продовжиться наступні кілька років. У той же час інфляція буде уповільнюватися щороку, а курс долара подолає позначку в 30 грн за долар тільки в наступному році. Такі плани заклали в проект бюджетної резолюції на 2019-2021 роки.
    Прихильники збільшення збору на тютюн і алкоголь свято вірять, що таким чином їм вдасться наповнити бюджет (навіть якщо цей прогноз справдиться, це аж ніяк не вирішить проблему дефіциту бюджету). Їх опоненти прогнозують зростання контрабанди.
    З урахуванням втрати ємних ринків Донбасу та окупованого Криму, а також з урахуванням втрати можливості експортувати горілку до Росії (у деяких компаній на цей напрям припадало 30-40% обсягу виробництва) можна з упевненістю вважати, що українські виробники горілки чи не вперше намагаються представити своє становище в очах громадськості навіть краще, ніж воно є насправді.
    У податковій політиці, згідно з проектом бюджетної резолюції, уряд буде дотримуватися вже заданого курсу. Цигарки поступово подорожчають до рівня європейських цін. Таке подорожчання прописано в директивах, які взяла на себе зобов’язання виконати Україна. Так, якщо зараз пачку цигарок в Україні можна купити за 27 грн, в Польщі вони будуть коштувати близько 103 грн, а в Великобританії зовсім більше 376 грн. За кілька років в Україні розмір акцизу збільшиться з 20 євро (станом на кінець минулого року) до 90 євро за тисячу цигарок. А пачка подорожчає приблизно до 90-100 грн. До 2025 року вартість тютюнових виробів буде уже такою, як і в країнах Європи.
    Якщо ж говорити про горілку, ми вже наблизились до цього максимуму – 91 гривня за півлітра. Що ж стосується пива, то акциз на нього уже є вищим, ніж у країнах Східної Європи. Та тут хочу підкреслити: ми кинулись із обриву, виконуючи усі директиви ЄС, при тому, що самі європейці не поспішали виконувати ті документи, що ухвалювали.
    За даними Держстатистики, минулого року українці витратили понад 146 мільярдів гривень на тютюн та алкоголь. Таким чином, ця продукція опинилася на четвертому місці у списку витрат українців, поступаючись продуктам харчування, оплаті комунальних послуг та транспорту.
    Мало того, у Кабміні думають вкотрий раз надурити людей наголошуючи, що підвищення мінімальних цін на алкоголь обумовлене тим, щоб захистити споживачів від контрафактної та сурогатної продукції і зменшити частку тіньової економіки. Проте навіть першокурсник розуміє, що таким чином «тіньовий» ринок лише збільшиться, а продажі легального алкоголю значно впадуть. Більш того, українці просто вимушені будуть вживати сурогатний продукт, оскільки не буде змоги купувати дорогий з прилавку.
    Передбачити, як поводитиметься споживач, досить складно. І, напевно, досвідчені курці не кинуть курити через те, що пачка цигарок коштуватиме дорожче. Але цілком імовірно, що відбудеться відчуження потенційних курців. І якщо хоча б частина дітей і молоді відмовляться від куріння, це буде величезний плюс для суспільства. Наразі ж кількість дорослих курців в Україні на сьогодні складає 7,2 млн чоловік.
    З одного боку, звичайно, треба говорити про здоров’я нації, а з іншого, що Уряд, коли підіймає акцизи та мінімальні ціни, розраховує отримати додаткові надходження до бюджету, але у зв’язку з падінням купівлі-продажу споживачами і збільшення купівлю сурогату, доходи до бюджету зростуть незначною мірою. Можливо, по року, це буде по кілька мільярдів гривень. Тому, глобально це ніяк не змінює стан державного бюджету.
    Підвищення будь-яких податків та акцизів не дає математичного збільшення доходів у бюджет. Доходи корелюються з обсягами продажів, якщо надто зростають ціни, то відповідно відбувається падіння продажу продукції.
    На думку економістів, уряд хоче збільшити надходження до бюджету тому шукає найлегші способи його наповнення і звертають увагу на таку продукцію, яка має великий та постійний попит. Проте, в економіці це так не працює, запевняють експерти.
    Пригадую, як в 90-ті на городах масово вирощували тютюн і робили гарний «самосад», а самогонний апарат був дуже розповсюджений.
    Ну що ж, чекаємо на повернення плантацій тютюну на городах і виробництва «зеленого змія» в домашніх умовах.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.