Головна / Публікації та новини / Войченко: Морально-етична сторона Матіоса обурила адвокатуру

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Войченко: Морально-етична сторона Матіоса обурила адвокатуру

    Май - 28 - 2020

    Адвокат і кандидат юридичних наук Войченко Сергій переконаний, що дозвіл воєнним прокурорам у відставці займатись адвокатською діяльністю – це швидше питання моральне, аніж правове.

    Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

    Коментуючи ситуацію з Матіосом, адвокат зазначив, що жодних запобіжних заходів для того, аби Матіос займався адвокатською діяльністю немає.

    «Насправді, відповідно оприлюдненої інформації, 15 травня 2020 року Рада адвокатів Волинської області, знайшовши адреси 16 колишніх військових прокурорів, ухвалило рішення на видачу їм свідоцтв на право займатися адвокатською діяльністю. Наскільки відомо, вже голова Національній асоціації адвокатів України пані Ізовітова призначила за цим фактом перевірку і за багаточисленними зверненнями колег. Насправді ситуація має два боки: один правовий, інший морально-етичний. З правового боку, жодних запобіжних заходів для Матіоса або його оточення немає для того, щоб здати іспит в адвокатуру. Тобто людина, яка має відповідну юридичну освіту, відповідний стаж і яка пройшла відповідне стажування, яка склала іспити і захистила результати стажування, може мати право займатися адвокатською діяльністю. Це не заборонено законом. Запобіжники з цього приводу є, коли особа є судимою і т.д., тобто невідповідність, але тут формальних підстав відмовити не було», — пояснює Войченко.

    Він також навів приклад того, що може стати етичним приводом для негативного ставлення адвокатського середовища до таких колег, як Матіос.

    «Насправді адвокатура досить демократична. Доступ до професії досить відкритий. Однак є морально-етична точка зору. Досить згадати позицію Матіоса по відношенню до нашого колеги-адвоката Горошинського, якому він говорив “я б йому як дав у морду, він би юшкою вмився”. Або одного з тих прокурорів, який отримав свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю – він під час слідчих дій нашому колезі-адвокату на його зауваження, що прокурор веде себе некоректно по відношенню до його клієнта, запропонував в протоколі допита намалювати чоловічий статевий орган. Тобто мені доводилося з деякими людьми стикатися в процесах, і взагалі з паном Матіосом у нас “давнішні стосунки”, він ще у Савіка Шустера скаржився на мене, що ми їм справу податківців не давали нормально розслідувати, бачите, людей захищали. І взагалі свого часу пан Матіос і мені підозри підписував. Тобто це унікальна особистість. Але ще раз кажу, це морально-етична сторона, яка обурила адвокатуру і підняла питання щодо морально-етичного образу адвоката. Обліко-морале. Вже вчора колеги сказали, що Матіос вчергове довів, що генерал-лейтенант юстиції — це не пік кар’єри юриста, пік кар’єри юриста — це адвокат», — резюмував Войченко.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.