Головна / Публікації та новини / Аварійні виходи закриті, ключі в охоронця. Спроба вижити в українських ТЦ

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Аварійні виходи закриті, ключі в охоронця. Спроба вижити в українських ТЦ

    Май - 07 - 2018

    27 березня на сайті Київської міської ради було зареєстровано петицію з вимогою провести термінову перевірку всіх розважальних, торгових та торгово-розважальних комплексів на дотримання норм пожежної безпеки у зв’язку з трагедією в ТРЦ в місті Кемерово в Росії, коли в пожежі 25 березня офіційно загинуло 64 людини, більшість з яких переважно діти.

    Люди у Кемерово стали жертвами чужої халатності. Проте правила пожежної безпеки у таких комплексах порушують часто і не лише в Росії.

    Тільки після нещастя у сусідній країні Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству внутрішніх справ, Державній службі з надзвичайних ситуацій спільно з іншими органами влади розпочати масштабну перевірку шкіл, дитсадків та інших місць масового перебування людей на предмет пожежної безпеки.
    По місту Києву із 357 об’єктів перевірялося 9 торговельно-розважальних центрів, з яких у «Магелані» і «Dream Town» були виявлені порушення, що створюють небезпеку людям на переконання перевіряючим.

    У торговельно-розважальних центрах основними виявленими недоліками є порушення вимог до облаштування шляхів евакуації, відсутність або несправність автоматичних систем протипожежного оповіщення, відсутність і несправність протипожежного водопостачання, порушення при експлуатації електрообладнання і недостатнє забезпечення об’єктів вогнегасниками.

    Давайте не будемо лукавити, у кожній будівлі ТЦ є свої особливості. Тут головне завдання — заманити відвідувача і як можна довше його не відпустити, зробити так, щоб людські потоки циркулювали по коридорах і поверхах. Тому ви не зустрінете в ТЦ прямих проходів, вони спроектовані так, щоб ваша траєкторія руху була максимально довгою і складною.

    Звичайно, за правилами безпеки, всюди висять таблиці напрямків до виходів. Але вони саме що висять на рівні очей, а то і вище. При пожежі їх приховає дим. Тоді залишиться сподіватися на власну пам’ять і пильних співробітників. Але до них теж є питання.

    Пожежа в «Зимовій вишні» показала, що працівники магазинів і навіть охоронці часто мають дуже слабке уявлення про те, як організувати безпечну евакуацію. Звичайно, зараз кожен вітчизняний ТЦ буде розповідати, що вже в них-то з цим точно все в порядку. Фахівці ж стверджують, що відкрити торговий центр без працюючої системи протипожежної безпеки неможливо.

    Як правило, розважальні центри для малечі розташовують зверху. Зрозуміло, що під час пожежі рятуватися з останнього поверху набагато складніше. Так навіщо піддавати дітей небезпеці? По-перше, гості торгівельного центру повинні намотати максимальний кілометраж. Навіть щоб просто залишити дитину під наглядом аніматорів, доведеться пройди повз десятки вітрин. А по-друге, кінотеатр або дитяча зона на першому поверсі — це не вигідно. Орендна ставка на першому поверсі в чотири-п’ять разів більше, ніж на останньому. Це найдорожча площа. Якщо віддати її під батути та інші розваги для дітей, ТЦ можна буде закрити.

    Забезпечення ТЦ усіма протипожежними системами — це найдорожче та непросте задоволення для власників торговельних центрів.

    Українські будівельні норми — одні з найскладніших та жорстких серед усіх європейських, і основний текст їх переписано ще зі старих радянських норм. У торговельних комплексах — величезні простори та площі, а вогонь, як ми знаємо, любить кисень і дуже швидко поширюється.

    Кожен проект ТЦ проходив експертизу, в тому числі й погодження з пожежною службою. При здачі об`єкта представники ДСНС також його перевіряють і приймають. Абсолютно всі учасники — від проектування до здачі в експлуатацію, підписуючи папери, несуть відповідальність. Усі відхилення від проекту, перепланування чи реконструкція, або неправильна експлуатація будівлі та всіх протипожежних систем, у тому числі несправність, — уже на совісті та відповідальності власників ТЦ. Виходячи з максимального наповнення людей та площі ТЦ, розраховується кількість сходових клітин та виходів на вулицю, монтується пожежна сигналізація з обов`язковою здачею на пульт охорони, автоматичне водяне пожежогасіння та розміщення пожежних щитів. Це основні й найголовніші принципи, які можуть врятувати життя людей. Треба підкреслити, що ескалатори, ліфти і двері з автоматичним відкриттям не враховуються як засіб евакуації.

    Є органи, які повинні це перевіряти, і власники, які несуть за це відповідальність. Чому, як тільки трапляється біда, одразу згадують і починають перевіряти інших?

    Поки органи влади проводять масштабну перевірку шкіл, дитсадків та інших місць масового перебування людей на предмет пожежної безпеки, люди знаходять можливість перевіряти ТЦ самотужки та надають іншим поради як все-таки поводитись у таких ситуаціях. Як доводить практика, люди часто бувають неготовими до таких надзвичайних ситуацій. Хоч знання правил пожежної безпеки може врятувати життя.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.