Головна / Публікації та новини / «Януковича не посадять, бо він у Росії. А чому не судять його поплічників в Україні?»

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • «Януковича не посадять, бо він у Росії. А чому не судять його поплічників в Україні?»

    Янв - 28 - 2019

    На п’яту річницю кривавих розстрілів часів Революції гідності український суд першої інстанції врешті спромігся присудити президенту-втікачу Януковичу 13 років тюрми та визнати винним у державній зраді. Попри це одіозні політики часів Януковича й досі вільно почуваються в Україні: заявляють, що «війни на Донбасі нема», а «Крим — російський». Близький соратник президента-втікача, олігарх Рінат Ахметов продовжує багатіти завдяки скандальній схемі “Роттердам+” і податковим пільгам, які для нього протягують депутати від «демократичної коаліції».

    Відтак складається враження, що суд над Януковичем та вирок йому — це всього лише показовий процес напередодні виборів Президента України. Чи так це?

    Про це ІА «Вголос» питав у експертів.

    Сергій Войченко, юрист:

     

    Є гарний анекдот на тему суду над Януковичем: «Ізя, про вас погано говорять». «Коли мене немає, нехай навіть б’ють ногами». Тобто Януковича все одно не посадять, оскільки він у РФ. А рішення суду не остаточне і його завжди можна оскаржити. Вже відомо, що захист президента-втікача подаватиме апеляційну скаргу, після цього буде ще і касаційна скарга. Це може затягнутися надовго. Й оскільки країна зараз заходить у виборчий процес, суд над Януковичем, як би ми цього не хотіли, немає нічого спільного з правосуддям. Бо постає питання, а чому саме зараз? У час, коли відбуватимуться вибори Президента та до ВРУ, Януковичу з гучним піаром оголошують вирок. Причому це відбувається у такий спосіб, що рішення суду можна оскаржити будь-де. Бо той процес, який відбувся, був організований недолуго з правової точки зору, без урахування об’єктивних обставин. Цей вирок настільки піарний, що він міг бути ухваленим ще торік, але тоді він був невигідним, оскільки зараз команда Порошенка почала орієнтуватися на патріотично налаштованих українців, а для «порохоботів» вирок Януковичу це ще один аргумент, що «Порошенко — державник».

    Насправді ж у справі Януковича з юридичної точки зору є важливий нюанс: Янукович підписав лист із проханням анексії територій України до Путіна 1 березня, але Верховна Рада 23 лютого ухвалила рішення про перекладення обов’язків Президента на Олександра Турчинова. Тобто цей лист Януковича немає жодної сили. Крім того, є процедура написання подібних листів: Янукович повинен був його зареєструвати в апараті АП, що було не можливо зробити. З іншого боку є небезпека того, що цей документ можуть використати й у протилежному таборі, мовляв «Янукович — легітимний».

    Таку програшну в майбутньому позицію могли продумати лише прокурори під керівництвом «генія юридичної думки» Юрія Луценка.

    Крім того, рішення суду є популістським і в тому плані, що постає запитання: а чи поверне воно Україні награбовані Януковичем гроші? Ні. Тоді чому ж цього Президента не судили за розкрадання держбюджету?

    Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства:

    Є й інший аспект. Засудження Януковича може означати те, що Луценко почав самостійну від Порошенка гру на перспективу. Нагадаю, що недавно генпрокурор дав резонансне інтерв’ю, в якому розповів про свої приватні справи з Януковичем, назвавши останнього «розумним і хитрим». Це може свідчити про те, що Луценко розуміє: Порошенко втрачає позиції та вплив в Україні. Відтак діючий генпрокурор почав себе позиціонувати як незалежний гравець, котрий не боїться зміни влади в України. І тут Луценко може сказати, що, мовляв, попри те, що п’ять років справа Януковича була «замороженою», він же показав, що прокуратура під його керівництвом може карати українських високопосадовців. Луценко продемонстрував, що здатен довести справу до кінця і бодай спробувати посадити Януковича.

    Тепер справа — за Порошенком. Бо є рішення суду, хай і сумнівне, а далі Януковича повинні шукати СБУ та МВС.

    «Луценко створив для Порошенка складну ситуацію»

    Відтак Луценко створив для Порошенка складну ситуацію, тому що Президенту потрібно тепер зайнятися реалізацією рішення суду, показати, що він щось робить. Але ж ми знаємо, що Порошенко завжди був із Януковичем: він створював Партію регіонів, зараз підтримує друга Януковича Ахметова. А тепер виходить так, що Порошенку доведеться садити Януковича. На мій погляд, він не готовий до цього.

    Генеральний прокурор підставив Президента. Зрештою, він не перший, хто шукає порятунку в разі програшу діючого Президента. Раніше голова Адміністрації Президента Ігор Райнін вже заявляв, що Порошенко і його БПП не мають шансів на виборах, а тому потрібно створювати новий політичний проект. У команді Порошенка зростають протиріччя. З корабля, який тоне, втікають щурі, а тому кожен починає шукати собі запасні аеродроми.

    Попри те, не варто сподіватися від Луценка якихось дій, бо цей суд над Януковичем означає, що він хоче себе та свою Іру зберегти при владі, а для цього потрібно знову стати депутатами ВРУ.

    Суд над Януковичем із іншого боку вигідний Юлії Тимошенко, оскільки її свого часу Янукович посадив до в’язниці. Відповідно, якщо вона переможе на виборах, у неї будуть повністю розв’язані руки.

    «Судовий процес над Януковичем перетворений на фарс та піар-майданчик»

     

    Олександр Солонько, політолог:

    Весь судовий процес над Януковичем перетворений на фарс і піар-майданчик для діючої влади. Дуже складно пояснити українському суспільству, що вирок президенту-вбивці не пов’язаний із президентськими виборами.

    Тут треба ставити питання не лише формального вироку президенту-втікачу. Варто і поцікавитись, а чому ж Янукович утік із України, хто це допустив. Хоча Аваков та Наливайченко люблять розповідати, як вони героїчно переслідували Януковича. Але постає питання: а чому ж не упіймали?

    З іншого боку, у розстрілах на Майдані, державній зраді винен не лише Янукович, а і його оточення, зокрема, ті, котрі голосували за «драконівські закони 16 січня». І тут виникає питання, а чому проти них у постмайданній Україні вже позакривали кримінальні справи, вони займаються бізнесом, роблять антиукраїнські заяви. Дехто взагалі при владі. От Добкін, котрий закликав «Беркут» розстрілювати майданівців, зараз у Верховній Раді. Це не єдиний приклад. А дехто з близького оточення Януковича, як-от Ахметов, не лише не покараний, а й ще і багатіє, завдяки законам, які влада протягує для нього у парламенті.

    Янукович, без сумніву винен, але чому немає суду над його соратниками?

    Просто для влади дуже зручно провадити процес над людиною, котру вона не може покарати. А Януковича ніхто не посадить, доки той у Москві. Тоді як його соратники, котрі залишились в Україні, тут багатіють та хочуть повернутись до влади.

    Марія Бойко

    Посилання на джерело: https://vgolos.com.ua/articles/yanukovycha-ne-posadyat-bo-vin-u-rosiyi-a-chomu-ne-sudyat-jogo-poplichnykiv-v-ukrayini_917535.html

     

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.