Головна / Публікації та новини / «Пропозиція Баканова – це лише слова, так би мовити ідея»: адвокат пояснив, чому деяких українців важко позбавити права голосу.

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • «Пропозиція Баканова – це лише слова, так би мовити ідея»: адвокат пояснив, чому деяких українців важко позбавити права голосу.

    Сен - 07 - 2020

    Голова СБУ Іван Баканов запропонував позбавити права голосу тих українців, у яких є друге громадянство, а також у тих, хто співпрацює з Росією. Український адвокат, кандидат юридичних наук, колишній слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Сергій Войченко в ексклюзивному коментарі для ЕХО Києва заявив, що поки така ідея може існувати тільки на рівні пропозиції, бо в Україні неврегульоване питання відповідальності за подвійне громадянство, а, поняття «співпраця з країною-агресором» є досить оціночним і теж відсутнє в Законі.


    «Насправді пропозиція Баканова – це лише слова, так би мовити ідея. Щодо осіб, які мають подвійне громадянство. Там можна було би щось подумати, проте в нас відповідальність за подвійне громадянство не врегульована. Так це незаконно, але інструменти реагування у держави відсутні. І позбавити українського громадянства не можуть, і, фактично, нічого іншого не можуть зробити», – пояснив експерт.

    Фахівець додав, що це буде важко реалізувати, бо раніше вже були спроби позбавити людей українського громадянства за громадянство інших держав, проте вони не увінчались успіхом. Також Сергій Войченко переконаний, що буде особливо важко визначити тих громадян, хто співпрацює з Росією, бо це оціночне поняття.

    «Що стосується осіб, які співпрацюють з державою-агресором, це дуже оціночне поняття. Яким чином і хто буде приймати рішення, як буде прийматися, за якими критеріям тощо. Хто буде суддями в цьому випадку, хто буде судити цих людей і як вони будуть мати змогу захистися. Це дуже дискусійне і гостре питання. На етапі, коли вже почнеться вирішення того, хто кого буде встановлювати таких осіб, почнеться у Верховній Раді бійка. І, звичайно ж це не додасть Україні додаткових аргументів в перемовинах щодо миру на Сході України», – запевнив юрист.

    Сергій Войченко зазначив, що така пропозиція свідчить про те, що певні ідеї Петра Олексійовича Порошенка і його оточення, на жаль, живі. Експерт підсумував, що набагато простіше боротися з громадянами України, які не вчиняють кримінальних правопорушень, ніж дійсно охороняти інтереси держави і національної безпеки.

     
    Посилання на першоджерело: https://echokieva.com/uk/propozits-ya-bakanova-tse-lishe-slova-tak-bi-moviti-deya-advokat-poyasniv-chomu-deyakih-ukra-nts-v-vazhko-pozbaviti-prava-golosu/

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.