Головна / Публікації та новини / Повістки від ГПУ — Луценко заходить з козирів

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Повістки від ГПУ — Луценко заходить з козирів

    Апр - 25 - 2019

    Повестки от ГПУ – Луценко заходит с козырей - фото                                                                     

     Борис Ложкін и Валерія Гонтарева

    ГПУ викликала на допит ключових підозрюваних у «справі Курченко». «Вести» не раз писали про порушення під час укладання «угоди століття» щодо продажу медіахолдингу UMH в 2013 році. Їх допустили як самі екс-власники Борис Ложкін і Петро Порошенко, так і їхнє оточення, яке, власне, і викликали в ГПУ. Що ж стоїть за нинішнім випадом прокурорів і чому Юрій Луценко підписав-таки повістки, хоч ще 2 тижні тому визнавав їх «незаконними»?

                                                               Під прицілом Гонтарева і Злочевський
    Під приціл силовиків потрапили: сам екс-голова АП Ложкін, чинний заступник голови АП Олексій Філатов, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, нардеп і колишній віце-президент UMH Григорій Шверк, співвласники інвесткомпанії ICU (управляє активами Порошенко) Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк. Також в ГПУ викликаний екс-міністр екології Микола Злочевський. Імена показові і невипадкові. Про фіналізацію «справи Курченко» Юрій Луценко оголосив в кінці березня, звинувачували того у відмиванні «злочинних» доходів (ГПУ називає і суму «розкрадань» — 14 млрд грн) і сприянні учасникам злочинної діяльності. Прокурори «виписали» 98 підозр (у т.ч. 12 — вищим посадовим особам, а ще 6 — головам ОДА та 14 — головам держкомпаній). Тоді голова ГПУ натякнув, мовляв, у ході слідства вийшли і на інших осіб. І тут найцікавіший момент, оскільки, як писали «Вести», слідство може розкрити несподіваних персонажів.

    Отже, слідство вийшло на співучасників в «угоді століття». Із заяви заступника голови «міжнародного» департаменту ГПУ Костянтина Кулика (саме він наважився оголосити «підозри» 2 тижні тому) країна дізналася: у грудні 2012-го близький до колишньої влади бізнесмен Сергій Курченко отримав згоду бенефіціарів UMH (Бориса Ложкіна, Петра Порошенка, Григорія Шверк ) на організацію «схеми з відмивання доходів», а оформленням документів зайнявся Олексій Філатов, нині — «головний юрист» Банкової.

    Суму в $ 440 млн, за даними слідства, легалізували при купівлі корпоративних прав холдингу UMH, і тут набір фігурантів такий: сам Курченко, Ложкін, Філатов і юрист з боку покупця, Денис Бугай. До того ж, усі учасники переговорів нібито знали про незаконне походження коштів, але були «в долі». «Тому мали особисту зацікавленість», — робить висновок Кулик.

    У коментарі «Вестям» Бугай уточнив: «Угоду вивчали англійські юристи, вони дивилися документи прискіпливо. І проплата йшла через іноземні, австрійські, банки — гроші вони перевіряли дуже уважно, і тоді у них не виникло питань до фінансування операції». Нарешті, ГПУ «припечатала»: навіть на посаді голови АП Ложкін продовжив допомагати Курченко, зокрема, знявши арешт на корпоративні права UMH.

                                                            Прокурорів намагалися купити
    Друга частина обвинувачення стосується Філатова, Гонтаревої, Стеценка. Усім їм закидають «сприяння злочинній організації і сприяння в незаконному заволодінні чужим майном». Мова йде про нібито розкрадання суми в 2 млрд з компанії «Аграрний фонд», плюс легалізацію 1,5 млрд грн за допомогою ОВДП, шляхом спецконфіскаціі.

    Ще один епізод стосується, імовірно, крадіжки скрапленого газу (був у власності «Укрнафти» і «Укргазвидобування») у співучасті з чиновниками з Міненерго і Мінекономіки. Щодо цього епізоду в ГПУ і викликали Злочевського. Він же підозрюваний у цілому вороху інших справ (з купівлі «Херсонської нафтоперевалки» і виведення 4,9 млн з Нафтогазу шляхом підписання фіктивних договорів з бурових установок).

    «За цими епізодами були спроби втручання осіб з АП, у тому числі Ложкіна, Філатова, Гонтаревої, нардепів Ігоря Кононенко, Олександра Грановського (відповідає за»взаємодію» з судами — Ред.)», — заявив Кулик, назвавши також заступників глави ГПУ, які намагалися «тиснути» на прокурорів, і уточнивши: самих співробітників ГПУ намагалися «купити» хабарами деякі фігуранти.

                                                                     «Кулуарні гри»
    Після повторної публікації повісток прес-секретар Луценка Лариса Сарган знову повідомила: їх направили «з порушенням закону». Такий висновок в ГПУ пояснили тим, що повістки направили поштою на останню відому слідству адресу реєстрації фігурантів. У свою чергу, як розповів «Вестям» адвокат Сергій Войченко, чинний КПК передбачає таку можливість.

    «Так само ГПУ вчинила в справах інших екс-соратників Януковича, і тоді це сприймалося нормально, — сказав нам Войченко. — Як бачимо, політика подвійних стандартів». За його словами, сам факт того, що всередині ГПУ немає єдиної позиції говорить про те, що, по-перше, Луценко вже не контролює прокуратуру, а по-друге, про дисбаланс усієї правоохоронної системи. «І, звичайно, не варто забувати про кулуарні ігри в ГПУ: окремі чини вже «перефарбувалися», — сказав Войченко.

    Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін наводить хронологію «дебатів» в ГПУ: до виборів вона оголосила «підозри» незаконними, але щойно Зеленський назвав Луценка «старою командою», ГПУ знову викликала оточення Порошенка на допити. «Луценко — феєричний зрадник», — резюмував Шабунін.

    «Насправді, у нового президента поки немає більшості в Раді, щоб легко і швидко усувати глав силових відомств. Ці справи — спроба Луценко зберегти свою посаду і заручитися лояльністю нового президента, плюс підтримкою в суспільстві», — вважає політексперт Олексій Якубін.

    Автор: Антон Дранник

    Посилання на першоджерело: https://vesti-ukr.com/politika/333963-povestki-ot-hpu-lutsenko-zakhodit-s-kozyrej

     

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.