Головна / Публікації та новини / Непередбачуваний Трамп та перелякана українська влада

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Непередбачуваний Трамп та перелякана українська влада

    Ноя - 11 - 2016

    Ранок 9 листопада. В той час, коли в Америці Дональд Трамп п’є шампанське за свою перемогу, в Києві «відомі блогери», і по сумісництву керманичі країни гарячково стирали свої повідомлення в соціальних мережах.

    Вибори в США показали наскільки недалекоглядно і неправильно працює величезна кількість українських політиків. Наш посол в Америці Валерій Чалий просто відкрито агітував за пані Клінтон і ділився цим в Фейсбуці і першим, куди він пішов, це було Nathional Public Radio, як ТРК «Промінь» в Україні в давні часи. Професійний дипломат не має право вести подібного роду агітацію, а він її вів у відкриту.

    Тепер які повинні бути наші дії?

    Ми повинні відкликати посла? Як зам’яти тепер цей конфлікт? Тобто на сьогодні існують дуже серйозні моменти, не кажучи вже з приводу українських політиків, які активно постили в Фейсбуці дурниці, з приводу того, що на їх хворобливу думку являє собою Трамп.

    США — це та розвинена демократія, яка має свої інституції і не справа була українських політиків в країні (яка займає 130 місце з 168 країн за рівнем корупції) вчити світ як треба жити за демократичними правилами і законами. Природно, уряд Америки не стане настільки низько опускатися, щоб реагувати на такі заяви, однак, це показує некоректність і непрофесіоналізм тих людей, які займають керівні посади в Україні.

    Президент Німеччини Йоахім Гаук, заявив про те, що Німеччина боїться нового президента США, так як вважає його непередбачуваним. Така сама ситуація спостерігається і в Європі, яка зараз перебуває під враженням перегонів, так як ніхто не знає чим до кого повернеться новий Президент США Трамп, і яку політику він буде вести.

    На певному етапі, наприкінці вересня 2016 року, до так званого «жіночого скандалу» були прогнози про те, що Трамп виходить вперед на 1-2%. Трамп ставив на свої категорії виборців. «Жіночий скандал» на жінок не вплинув, спроба зробити з нього сексуального маніяка не вийшла, не дивлячись на абсолютно дикий підбір бажаючих висловитися на цю тему. Таким чином, з точки зору соціології, ми бачимо досить своєрідний результат, коли люди голосували частково за своїми переконаннями, і, у виборі між більш «лівими» і більш «правими», «праві» в даному випадку перемогли.

    З іншого боку, було також голосування проти. Голосування проти Клінтон і проти Трампа було одним із домінуючих моментів, очевидно, що Клінтон не вдалося забезпечити собі щодо цього привабливий імідж, Трамп виявився на цьому тлі частково більш перспективним.

    Трамп досить освічена людина. Його освіта, принаймні перша, яку він отримав в області економіки з університету, який відноситься до «Ліги Плюща» — одного з провідних університетів США. Більш того, він закінчив Бізнес школу Вудро Вілсона — один з найліпших навчальних закладів в штатах. Це підтверджує той факт, що у нього є достатній багаж економічних знань.

    Якщо піти в історію і подивитися його перші дебати з Клінтон, то я не знаходив нічого поганого в його заявах, які стосувалися економіки. Що поганого в тому, що кандидат, а зараз вже Президент, говорив про те, що сполучені штати не ростуть бажаними темпами, а обтяжені величезною кількістю проблем (якість податкової системи, колосальний фіскальний дефіцит, боргове навантаження, якість бізнес клімату, макроекономічне середовище, якість державних інституцій, якість освіти та система охорони здоров’я). Проблем чимало. Він абсолютний прагматик і буде намагатися різати всі витрати, які наразі можливо скоротити в країні. У своїй промові він сказав, що США має роздутий апарат, який неефективний, тому можна очікувати збільшення кількості звільнених і намагання вводити в зовнішню політику основи ізоляціонізму, тому особливо сильно розлучатися з грошима Штати не хотітимуть і це може вдарити по дуже багатьом, і в тому числі і Україні.

    Республіканська партія на цих виборах поводилася досить неоднозначно, на певному етапі частина керівництва республіканської партії бунтувала проти Трампа, багато говорила, що не підтримуватиме його, інша частина говорила про те, що будуть з ним співпрацювати і його політика буде відрізнятися від того, що він говорить в ході виборчої кампанії. На сьогоднішній день у нього є штаб, в рамках якого повинні бути створені профільні структури. Перша структура — це відбір кандидатів і переговори з особистими групами республіканців з тим, щоб сформувати команду, Адміністрацію Президента, Голову Адміністрації Президента і інших міністрів, керівників департаментів, можливі призначення по спецслужбам і відбір людей, так званого «політичного призову», які увійдуть в міністерство за квотою новообраного Президента і замінюватимуть там колишніх політичних призначенців Обами. Тому, і в державному департаменті і в Пентагоні, і в інших міністерствах є люди, які приходять і йдуть разом з політичним керівником, але є і люди, які працюють і продовжують свою діяльність і після нових призначень, як професійні державні службовці. Таким чином, відбудеться заміна всієї верхівки — керівника департаменту, заступника керівника департаменту та помічників керівників і заступників керівника департаменту. У цьому сенсі, ми тепер не будемо більше стикатися з пані Нуланд, очевидно буде якась інша особа, але на сьогоднішній момент, інших фігур крім Трампа і Пенса немає. Необхідно зрозуміти тепер, як складеться нова комбінація основних груп республіканців щодо нового Президента США. Звичайно, для офіційного Києва потрібно уважно прислухатися до слів посла США в Україні, Марі Йованович, яка виступила виключно як дипломат, сказавши про те, що відносини з Україною будуть тривати, природно політика США в цьому регіоні також буде. Але якою вона буде?

    На мій погляд, в цьому питанні є два етапи: перший етап — це внутрішня підготовка в рамках штабу Трампа, яка триватиме десь в середньому до 15 січня 2017 року, тому, що між 15 та 20 січня 2017 року буде писатися і затверджуватися інавгураційна промова Дональда Трампа. Другий етап буде відбувається орієнтовно між 20 січня і 20 квітня 2017 року. У ці три місяці у Трампа буде дуже сприятлива ситуація в конгресі, у нього буде республіканська більшість у палаті представників і більшість в сенаті. Тобто кращої ситуації для того, щоб почати діяти і більш сприятливий період для того щоб представити себе новій адміністрації, уявити собі важко. Це ідеальні умови для Президента, коли по суті, йому необхідно координувати свою політику тільки з двома-трьома групами республіканської партії.

    Наша влада зробила все, відверто підтримуючи політичного опонента новообраного Президента США, аби Америка вела ігноруючу політику відносно нашої країни. У перший період, природно, будуть замінені посли ключових країн, так як курс нового Президента кардинально відрізняється від попереднього.

    Чим це загрожує для України? Наступний транш Міжнародного валютного фонду може прийняти такий же вигляд, як і безвізовий режим з Євросоюзом. Тобто, його будуть обіцяти кожні два тижні і кожні два тижні його будуть віддаляти в ще більшу невизначеність.

    Що зараз необхідно Трампу? На мій погляд, перш за все йому слід зняти паніку на фондових ринках. У Трампа є обгрунтований імідж людини, від якої не знаєш чого очікувати, на сьогоднішній день для того, щоб забезпечити плавний розвиток подій, кращі умови для формування адміністрації та умови, для того, щоб не було дисбалансу при передачі влади від однієї до іншої, йому необхідно заспокоїти фінансові ринки, європейських і азіатських союзників і дати можливість паніці зійти нанівець, забезпечивши якусь осудність, показавши, що ніяких кардинальних речей, ніяких катастроф західний світ не чекатиме. В іншому, можу тільки згадати Козьму Пруткова, який говорив: «Не було ще так, щоб якось та не було», тому якось буде.

    Те, що ринки пішли вниз — це досить очікувана реакція. Вони впали і будуть перебувати внизу досить тривалий період часу. Але в той час, як фондові ринки йдуть вниз, починають підніматися товарні ринки, таким чином, тільки в перший день за ранок значно піднялася ціна на золото, фактично на 3%.

    Україна може спробувати отримати виграш в цій плутанині, яка зараз відбувається. Якщо зростає ціна на золото, то і по всіх товарних групах, в тому числі метал, хімія і зерно, з якими ми самі активно виступаємо на зовнішніх ринках ціна також росте. Тому, це може піти в плюс для нашого експорту.

    Абсолютно очевидно, що перші, хто постраждає — це ринки, що розвиваються. Вони ризикові, вони ж і більш небезпечні для інвесторів. Коли є плутанина в світовій економіці, а вона, очевидно, вже почалася, то змушуватиме вилучати і не вкладати гроші в ринки, що розвиваються, до яких відноситься і Україна. Тому потоки інвестицій в наш регіон можуть різко знизитися. Це досить небезпечна ситуація, оскільки на наступний рік, щоб витримувати фінансову стабільність країни, нам потрібно 10 мільярдів доларів зовнішнього фінансування. Удар по нашій країні може бути серйозним і в зв’язку з тим, що розраховувати на кредитні гарантії Міністерства фінансів США, яке ми вже кілька разів отримували, то сьогодні про ці гроші реально можна забути. Дональд Трамп – мільярдер зі світовим ім’ям, а як відомо, багаті люди не роздають свої гроші будь-кому.

    В свою чергу НАБУ розповідає про причетність людей Трампа до «чорної бухгалтерії» і заявляє, що «Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник підтвердив наявність імені голови виборчого штабу кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа – Пола Манафорта – у списках «чорної бухгалтерії» Партії регіонів». «Зараз слідство триває, і говорити про перспективу саме щодо цього поки що не варто» – сказав «головний антикорупціонер», як його називає 24 канал в своєму інтерв’ю. ()

    Кажуть, що собаку, яка не лише огризається, а кинулась на свого господаря, потрібно приспати. Тому, наривши собі яму, маю сумніви щодо перспектив гарних стосунків з новообраним Президентом США у НАБУ, яке фактично існує за американські гроші.

    Я вважаю, що співпраця України з МВФ буде збережено, фактично Україна не має іншого виходу, як дотримуватися порядку денного, який був обумовлений ​​з міжнародними інституціями та МВФ, так як іншого джерела фінансування у нас на сьогоднішній день немає.

    Альтернатива, про яку сказав Данилюк (міністр фінансів України) кілька тижнів тому, з приводу того, що ми вийдемо на зовнішні ринки запозичення капіталу і спробуємо «протестувати» ринки відпадає сама собою, так як не можна протестувати ринки, які знаходяться в паніці. Вони не будуть купувати єврооблігації, які намагалася б випустити Україна. Таким чином, в України не залишається альтернативи, якщо вона буде намагатися відновити фінансову стабільність, як знову-таки виконувати той порядок денний, який був обговорений із західними партнерами і міжнародними фінансовими інституціями. Ми будемо або рухатися по шляху реформ, а не рапортуючи одне, а за фактом маючи інше, або ризикує тим, що економічна ситуація може різко погіршуватися.

    І Джо Байдена більше не буде в Білому домі, з яким можна було порадитися, який міг дзвонити і давати поради з приводу генерального прокурора або українських дрібних чиновників. У мене великі сумніви, що це буде цікаво новому складу департаменту Сполучених штатів Америки.

    Тому, для українців, вибори США, як не дивно, стали приводом замислитись кого обрали ми, яка в нас сьогодні функціонує влада та чи дійсно ми варті того, щоб червоніти за вчинки своїх можновладців. Як на мене, то ми вже натерпілись «Кровосісь» та «Йолок», яких соромно було за кордон пускати. Зараз на Україну, дивлячись на важку світову тенденцію на фондових ринках, чекають ще гірші часи, тому яким чином це буде «розрулювати» сьогоднішня влада – невідомо. До сьогодні ми жили одними кредитами та траншами. Нині таких «подачок» чекати не доведеться.

    Окрім того, Трамп не буде звичайно ж спеціально опускатися до рівня наших чиновників, щоб пожурити їх за їхні коментарі, щодо нього.

    Але при нагоді, коли від нього буде залежати певне рішення щодо України, про це згадає.

    Чому ж за рішення і вчинки одиниць має відповідати вся країна, можливо простіше їх замінити і не потерпати від наслідків?

    А тому питання про дочасні вибори в Україні стає все більш актуальним.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.