Головна / Публікації та новини / До чого йде битва влади з КСУ: експерти зробили прогноз

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • До чого йде битва влади з КСУ: експерти зробили прогноз

    Ноя - 11 - 2020

    Експерти розповіли, які шанси на розв’язання кризи через скандальне рішення КСУ правовим шляхом.

    Антикорупційний комітет Верховної Ради розблокував розгляд законопроєкту глави парламенту Дмитра Разумкова №4304, яким пропонується відновити скасовані рішенням Конституційного суду антикорупційні норми. Які шанси на розв’язання кризи правовим шляхом? Чи реально це? Експерти дали відповідь «Коментарям».

    До чого йде битва влади з КСУ: експерти зробили прогноз

    «Позиція спікера ВР Разумкова найбільш конструктивна і розумна»

    Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш впевнена, що будь-які спроби вийти за межі Конституції України призведуть владу до програшу.

    «У рамках же Основного Закону не можна «розігнати» КСУ. Від слова зовсім. Так, їм можна створити умови, коли вона самі підуть у відставку. Можна, довівши злочин, звільнити одного або декількох суддів. Але не можна розпустити весь склад», — підкреслює експерт.

    Точно так же не можна визнати, що рішення КСУ не підлягає виконанню, зазначає Тетяна Матяш. Адже це — вищий судовий орган країни. «Мало того, що це спочатку неконституційно, так ще й небезпечно тим, що призведе до повного нігілізму, невиконання судових рішень усіма і кожним. Чинний КК такі дії, взагалі-то, кваліфікує як злочин, — нагадує експерт. — Тому вважаю позицію спікера ВР Разумкова найбільш конструктивною і розумною. Закони спочатку приймалися так, щоб були лазівки їх скасувати (моє особисте оціночне судження). Тобто, якщо влада хоче одночасно вийти з кризи і зберегти антикорупційні норми і органи, потрібно отримати роз’яснення КСУ — і на їх підставі просто переробити закони, привести їх у відповідність з Конституцією України. Це не складно і, при бажанні (це тут ключове), дуже швидкий процес».

    «Ці законопроєкти не здатні розв’язати вузол, в який влада сама себе закрутила»

    Громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко вважає, що ні законопроєкт Разумкова, ні законопроєкт президента не допоможуть вирішити конституційну кризу.

    «Ці законопроєкти не здатні розв’язати вузол, в який влада сама себе закрутила, — говорить експерт. — В першу чергу, потрібно говорити про необхідність змін в законодавство, але з урахуванням позиції Конституційного Суду. Слід нагадати, що рішення КСУ є остаточним і оскарженню не підлягає».

    На думку Сергія Войченка, якщо законопроєкт Разумкова буде проголосований, то фактично їм Верховна Рада намагається підмінити апеляційний суд, який виник в уяві нардепів.

    «Якщо ж буде нове конституційне подання, то з тих самих підстав і цей проголосований закон можна буде скасувати, — акцентує Сергій Войченко. — Тому вихід — тільки зміни в законодавстві, приведення його, дійсно, у відповідність з нормами Конституції, а не відповідно до побажань західних кураторів».

    Раніше Разумков заявив, що головна проблема рішення КСУ в тому, що вони не дали часу Раді виправити помилки.

    Источник: https://politics.comments.ua/ua/news/scandal/do-chogo-yde-bitva-vladi-z-ksu-eksperti-zrobili-prognoz-664452.html

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.