Головна / Публікації та новини / ВИБУХ ГАЗУ НА ПОЗНЯКАХ: адвокат пояснив хто повинен понести відповідальність

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • ВИБУХ ГАЗУ НА ПОЗНЯКАХ: адвокат пояснив хто повинен понести відповідальність

    Июн - 25 - 2020

    Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко розповів, яку відповідальність і хто має понести за вибух газу у житловому будинку на Позняках.

    Дуже прикро, що у XXI столітті при наявності великої кількості технологій, які могли б убезпечувати від таких ситуацій, ми продовжуємо чути, що стаються подібні випадки вибуху газу, що несуть за собою страшні наслідки і гибель людей. Все це наслідок економії на споживачах компаній, які здійснюють постачання газу та обслуговування обладнання. Для цих компаній головне взяти надвеликі тарифи з населення, а не забезпечити його якісними послугами.

    Дійсно, користування газом передбачає відповідальність як безпосередньо самого споживача, так і організації, яка займається обслуговуванням газового обладнання. В Україні, станом на сьогоднішній день, склалася  ситуація з дуже низьким рівнем відповідальності організацій, які здійснюють таке обслуговування до своєї роботи, та слабкий рівень підготовки їхнього персоналу. На першому місці не безпека людей, а саме заробіток коштів на завищених тарифах вартості газу, при сумнівній якості забезпечення даної послуги. І відповідно тоді ми маємо подібні ситуації як на Позняках, де за фактом вибуху газу вже зареєстроване кримінальне провадження щонайменше за статтею 270  КК України і можливо ще буде за статтею 367 КК України.

    Якщо внаслідок проведених експертиз буде доведено провину когось з представників компанії, яка мала б відповідати за експлуатацію та перевірку газового обладнання, то звичайно такі особи можуть бути притягнуті до відповідальності, від 3 до 8 років позбавлення волі. Уже такі випадки в Україні були, наприклад, у Дніпропетровську, коли трьох працівників ВАТ «Дніпрогаз» 14 листопада 2013 року судом  визнано винними у вибуху газу в житловому будинку, який забрав життя 23 мешканців. Суд виніс вирок про позбавлення волі колишньому першому заступнику генерального директора до 3 років 6 місяців позбавлення волі, головному інженеру до 3 років 6 місяців позбавлення волі, майстру — до 4 років 6 місяців обмеження волі.

    Люди, які стали жертвами таких подій можуть отримати компенсацію, як від особи, яка буде визнаною винною у вчиненні цього кримінального правопорушення, так і, якщо буде встановлено, що були допущені порушення з боку обслуговуючої організації, звертатися до неї з цивільним позовом для відшкодування.

    Посилання на першоджерело: https://narodna-pravda.ua/2020/06/22/vibuh-gazu-na-poznyakah-advokat-poyasniv-hto-povinen-ponesti-vidpovidalnist/

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.