Головна / Публікації та новини / «Бог створив всіх людей різними, а полковник Кольт зробив їх рівними»

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • «Бог створив всіх людей різними, а полковник Кольт зробив їх рівними»

    Янв - 19 - 2017

    У нас влада вже недовірою не те, що не ображає, а нікого не дивує. Корупція, «кришування», нерівність перед законом, «переписування» законів під себе, безлад на дорогах, «віджимання» прибережних, та не тільки, територій, бюджетні махінації, зубожіння народу – все це ознаки хвороби в країні, що як ракова пухлина розростається від центру до периферії, адже відомо, що «риба гниє з голови».
    З часів Римської Імперії основною відмінністю раба від вільного громадянина поряд з політичними правами було право на носіння та застосування зброї.
    Свобода як стан суспільства існує до тих пір, поки володіння зброєю визнається в ньому природним правом. Суспільство перестає бути вільним, коли природне право володіння зброєю замінюється привілеєм, дарованої державою. Таким чином, зброя є для суспільства тестом на свободу і демократію — природність володіння зброєю дає відчуття свободи, відсутність зброї в руках породжує духовне гноблення.
    Конституція США містить ясну і недвозначну формулу (закріплену другою поправкою Білля про права 1791 року): оскільки належним чином організована поліція необхідна для безпеки вільної держави, право народу зберігати і носити зброю не повинно обмежуватися. Конституція США визнає право носити і зберігати зброю природним правом громадянина, вказуючи, що дане право «не повинно порушуватися».
    До речі, насправді, зброю носить від 1% до 4% американців, інші вважають за краще тримати зброю вдома. У підсумку грабіжники зізнаються, що бояться збройних домовласників більше, ніж поліції. Грабувати квартиру в присутності її господарів злочинці вирішуються лише в 13% випадків (у Великобританії — 50%).
    У деяких містах в США, володіння зброєю є обов’язковим. У 1980 році
    мерія міста Кеннесо, штат Джорджія, видала постанову, яка зобов’язує
    господарів тримати в будинку хоча б одну одиницю вогнепальної зброї.
    В результаті в період з 1980 по 2000 рік населення Кеннесо збільшилося з 5000 до 21000 і за цей час в місті сталося всього три вбивства — два з
    застосуванням ножів і лише одне з вогнепальної зброї. Кількість
    злочинів проти особистості тільки за перший рік скоротилась на 74%,
    а в наступному — ще на 45%. Проте чи думає наша влада про безпеку людей?

    Певно, що ні. Очевидно, що легалізувавши зброю в країні, небезпечніше стане
    приймати протизаконні рішення.
    З іншого боку, в деяких країнах — наприклад, в Японії — право громадян на володіння зброєю серйозно обмежено, а в двох державах — Люксембург і Малайзія – встановлена абсолютна заборона на всі види цивільної вогнепальної зброї.
    Британський уряд заборонив володіння вогнепальною зброєю в січні 1997 року. Однак в 2003 році він же повідомив, що за сім років кількість насильницьких злочинів зросла на 88%, збройних пограбувань — на 101%; згвалтувань — на 105% і вбивств — на 24%.
    Ірландія заборонила і конфіскувала величезну кількість стрілецької зброї в 1974 році. З тих пір число вбивств в країні зросло в п’ять разів.
    У Канаді влада з 1978 року почала кампанію з обмеження і вилучення зброї, в результаті зростання злочинності склало 45%.
    Чудовий приклад – Ізраїль. Країна знаходиться в постійному збройному протистоянні з агресивними сусідами, і громадяни абсолютно вільно володіють будь-якою зброєю аж до армійського — М-16, «Галіл» і «Узі» (є і «калаш»). Після того як ізраїльтянам дозволили володіти зброєю, мусульманські терористи повністю перейшли на вибухи, так як всі їх спроби масових розстрілів мирних громадян і захоплення заручників припинялися на корені самими ж громадянами.
    Додам, що Ізраїль не був би єврейською державою, якби не стягував зі всіх громадян аж до загонів самооборони шекелі за володіння зброєю. Непогана стаття доходів для бюджету, між іншим.
    Проте, офіційна статистика ООН свідчить, що рівень злочинності залежить не так від законів про зброю, як від соціального та економічного розвитку суспільств.
    Стати власником зброї в Україні – недешеве задоволення, і навряд чи після узаконення вогнепальної ціна суттєво знизиться, що зробить її доступною для широких верств. Вартість травматичного ­пістолета в магазині стартує від 10 тис. грн, помпова ­рушниця обійдеться дешевше – від 4,5 тис. грн.

    Крім того, не можна не згадати, що на руках населення України перебуває близько 2 млн. одиниць легальної зброї, з якої за 2012 рік було скоєно всього 48 злочинів (тобто 0,0024 % від загальної кількості злочинів).
    Якщо влада боїться легалізації зброї, аргументуючи, що вона може потрапити до злочинних угрупувань, то в мене погані новини: вона вже там. А зареєстрована та легально придбана зброя – це ще одна зачіпка для поліції. У всьому світі злочини з використанням зареєстрованої зброї — це одиничні випадки.
    Проти легалізації зброї можуть виступати монополісти охоронної системи, які втратять велику кількість замовників, що означає зменшення грошового обороту, а також – кримінальні кола, які, лобіюванням своїх людей при владі постійно протидіють прийняттю цього закону. Стереотипізація цього питання, з точки зору «Давши нашим людям зброю, вони один одного перестріляють» також є помилковою, адже при бажанні, злочинець може вбити людину і з нелегальної, вже не говорячи про насильство. Якщо держава не боїться та довіряє своєму народові, адже робить все для суспільства та добробуту країни – вона дозволить населенню мати стільки зброї, скільки буде потрібно, аби люди почувалися комфортно та захищено.
    Серед іншого, наявність у людей зброї, може говорити виключно про те, що не буде такої кількості скоєних злочинів зі сторони тих, хто вважає себе «королями світу» (пасинками, мажорами, депутатами). Сьогодні дедалі більше зустрічаються випадки ДТП на дорогах за участі п’яної «золотої молоді». Зокрема, останній випадок у Василькові, коли п’яний водій вбив двох неповнолітніх дівчат. Зрозуміло, що є закон, зрозуміло, що є необхідність дотримання законної процедури, проте кожна людина, яка потенційно хоче сісти за кермо напідпитку і скоїти певні протизаконні дії, а також мажори, які вважають, що вони можуть відкупитися від закону, будуть добре розуміти, що наявність у людей зброї дисциплінує і урівняє так, як полковник Кольт. Такі кроки призведуть до саморегуляції суспільства.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.