Головна / Публікації та новини / Бензин з золотим відливом

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • Бензин з золотим відливом

    Дек - 27 - 2017

    Економічний спад і інфляція в країні вже давно не є новиною. Ціни ростуть для усіх: водії, так і прості громадяни відразу ж відчули подорожчання буквально всіх товарів і послуг. Ось уже котрий рік розцінки палива показують одну стійку тенденцію — постійно зростати. Так які ж прогнози цін на бензин в 2018 році?

    У суворих сьогоднішніх життєвих реаліях машина стала для багатьох дорогою необхідністю. Багато людей продали свої автомобілі, так як вони стали нерентабельні. Машина без палива, як чемодан без ручки: везти важко, а кинути шкода

    В ніч з четверга на п’ятницю, 24 листопада, мережі заправок WOG і «Окко» підвищили ціни на бензин, зокрема, найпопулярніша марка бензину А-95 подорожчав відразу на 50 копійок. Таким чином ціна палива впритул наблизилася до позначки 30 грн. За літр «п’ятого» заправники просять 29,99 грн. Згодом до відомих заправок приєднались й інші.

    Спочатку цього року вступили в силу нові податкові правила, і вартість палива перевищила обіцяні межі. Нафтові компанії прогнозують зростання ціни на бензин в 2018 році на 10-15%. Якщо на світовому ринку не буде радикальних змін, то наступний рік не обнадіює низькими тарифами на даний продукт.

    Про те, що цінники на автозаправках найближчим часом виростуть ще на 50 коп., заправники попереджали ще на початку жовтня. І це незважаючи на те, напередодні паливо вже подорожчало на 1,5 грн. А тим часом ціни на бензин б’ють нові рекорди. Тільки за останні два тижня вартість на паливо зросла на 8%.

    У чому причина такого здорожчання, та чи змусить це водіїв пересісти на громадський транспорт?

    Водії обурені. Експерти нафтового ринку пов’язують із подорожчанням палива за кордоном та відносності гривні до долара, адже левову частку бензину до України імпортують. Але стабілізації національної валюти не буде. Навіть проект держбюджету на наступний рік розрахували виходячи з курсу в 30 гривень за долар.

    Імпорт має таку особливість: купуємо за валюту — продаємо за гривні, потім знову купуємо валюту. Якщо гривня падає, то операторам може не вистачити прибутку, щоб закупити таку ж кількість палива, тому ціни ростуть.

    Взагалі ціна на популярний 95-ий бензин за останні три роки суттєво знижувалася лише раз. З березня по квітень 2015 року. І то після раптового стрибка з 17 гривень за літр до майже 27. Вже навесні 2016-го знову стрибок із 19 гривень до 22, за літр 95-ого. І далі поступовий рух лише вгору. На початку 2017-го літр бензину коштував майже 24 гривні. І зараз за те саме паливо водії платять вже 30 гривень.
    Очікуємо, що в середньому ціни (бензину в роздробі) будуть рости темпами, близькими до інфляції, може бути, трохи вище. Прибутковість переробки та роздрібної торгівлі дуже низька, тому ціни повинні зростати.

    Стрибок цін на бензин в 2018 році залежатиме від попиту, а потреба його піднімається ближче до весни. Взимку багато водіїв не користуються своїми автомобілями з різних причин. Немає грошей на зимову гуму або погодні умови дуже погані. Коли ж починається весняний сезон, машина знову стає потрібною. Хоча багато хто вже відмовили собі в цьому комфорті. На ці цифри попиту впливає тільки світова економіка.

    Роздрібні ціни на бензин в 2018 році будуть рости темпами, близькими до інфляції і, можливо, вище. А поки нафта не здорожчала ще більше, водії шикуються в черги на заправках, заливаючи бензин в каністри, тим самим запасаючись паливом за старою ціною.

    А от що буде з паливом навесні 2018 року з початком посівної компанії можна лише уявити. Знову стрибки, знову проблеми.

    Чи паливо теж дослухалось до відомої кричалки «Хто не скаче, той москаль»? Але щось поки стрибки лише тільки вгору.

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.