Головна / Публікації та новини / «Багато хто починає побоюватися». Чи введуть заборону на виїзд екс-політиків

публікації та новини

  • Підзаголовок
  • «Багато хто починає побоюватися». Чи введуть заборону на виїзд екс-політиків

    Май - 20 - 2019

    Андрій Портнов повернувся в Україну і повідомив про готовність судитися з попередньою владою

    Кілька українських топ-чиновників і політиків зовсім скоро можуть опинитися невиїзними з України, а деякі і зовсім стати фігурантами нових кримінальних справ. Столичний суд прийняв до розгляду позов про заборону виїзду з України екс-президента Петра Порошенка і більше сотні його людей, включно зі спікером ВР Андрієм Парубієм і прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

    Додало масла у вогонь і повернення відомого юриста, екс-голови АП Андрія Портнова, який буквально з літака заявив про наявність у нього інформації, достатньої для взяття під варту як самого Порошенка, так і людей з його оточення.

    Кого стосуватиметься
    У позові, який розглядає Окружний суд, зокрема, згадані також соратник Порошенка Ігор Кононенко, екс-перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, що став відомим після скандалу з «Укроборонпромом». А також понад 50 нардепів з фракції «Блок Петра Порошенко», понад 40 членів Кабміну, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, судді Верховного суду і члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

    «Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом до Нацполіціі, СБУ та Держприкордонслужби про заборону після проведення виборів виїзду з України топ-чиновників. Суд буде розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи», — йдеться в опублікованому повідомленні.

    З автором позову виникла деяка плутанина. За заявою суду, документ до них надійшов від екс-нардепа Давида Жванії. Щоправда, після публікації такої інформації сам Жванія її спростував. Після чого аналогічний позов відправив журналіст Олександр Дубінський, публічно заявивши про це на своїй сторінці в Facebook.

    Потрібно, як в Білорусі
    Як кажуть юристи, подібних прецедентів в історії України ще не було. Тому позивачеві доведеться підготувати для суду істотну доказову базу, на підставі якої буде прийматися рішення.

    «На сьогоднішній момент мова йде не тільки про відкриття провадження. Адже окрім всього іншого буде призначено підготовчі засідання, на яких суд з’ясовуватиме, яким чином порушуються права позивача і чим саме вони були порушені. Тобто, позивач повинен буде все це довести. Адже все, що стосується свободи пересування, — це конституційні права громадян, у тому числі і чиновників, хай навіть злодійкуватих. Іншими словами, без відкриття кримінальних справ цим особам навряд будуть пред’явлені якісь санкції щодо  заборони виїзду за кордон «, — сказав «Вестям» адвокат Ростислав Кравець.

    Він також зазначив, що в Україні немає норм, які забороняли б чиновникам залишати Україну в зв’язку зі зміною влади. Хоча теоретично все можна вирішити. Наприклад, у Білорусі обмеження ввели для керівників банків. «Там з моменту введення тимчасової адміністрації в банк його керівництву автоматично забороняється виїзд за кордон на один рік. Подібна норма необхідна і в Україні для чиновників», — зазначив Кравець.

    Його колега Сергій Войченко вважає, що якщо якесь рішення і буде, то воно носитиме винятково політичний характер. «Усі чудово розуміють, що адміністративне судочинство не буває швидким. Найбільш ефективним методом заборони на виїзд чиновникам була б реєстрація щодо них кримінальних провадження і вибору відповідного запобіжного заходу», — сказав «Вестям» Войченко.

    До того ж, за його словами, багато хто з тих людей, про яких іде мова, уже залишили свої посади і стали звичайними громадянами України. А для звичайних громадян заборона на виїзд передбачена тільки в разі заборгованості, пов’язаної з виконавчою службою, у тому числі, мова йде про аліменти і т. д..

    «Боїмося політичних репресій»
    У той же час паніки серед чиновників або нардепів поки не спостерігається. У будь-якому разі, в офіційних розмовах з «Вестями» вони запевняють, що думають винятково про майбутні парламентські вибори. Правда, дехто все ж побоюються.

    «Я вже не є членом БПП, але з багатьма колишніми колегами спілкуюся. Я вам скажу так: ніхто країну залишати не має наміру, тому що поки не доведена вина людини в суді, злочинцем її називати не можна. Але багато хто сьогодні починає побоюватися переслідувань. До того ж, враховуючи, що в країну приїжджають такі круті юристи, я розумію, що можливо все. Адже саме під час перебування того самого Андрія (Портнова. — Авт.) були посадки Луценко і Тимошенко. Я розумію, чого побоюються мої колеги, і цілком допускаю, що можливі політичні репресії «, — сказав «Вестям» нардеп Борислав Розенблат.

    Непряме підтвердження хвилювань і інформація від автора позову до Окружного суду Олександра Дубинського. За його даними, у невеликих банках з неоднозначною репутацією різко зменшується депозитний портфель. Це може говорити про те, що деякі відомі і не дуже люди вже намагаються врятувати свої гроші.

    Повернення колишніх
    Тим часом після перемоги Володимира Зеленського багато «політичних біженців» заявили про наміри повернутися в Україну. А деякі вже втілили це бажання в життя. Наприклад, в Україну повернувся екс-заступник голови АП часів Януковича Андрій Портнов, який займався питаннями судової вертикалі і покинув Україну в лютому 2014 року.

    А в січні 2015 року МВС оголосило Портнова в розшук за підозрою в привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем. Однак, за всі ці роки силовики не змогли знайти докази, які підтверджують його провину. Сам же Портнов в день свого повернення встиг зробити гучну заяву про те, що відразу почне подачу заяв в НАБУ і ДБР про скоєні злочини Порошенком і людьми з його оточення. Зокрема, мова йде про розкрадання в армії, історії з оборонним замовленням заводу «Кузня на Рибальському» і продаж активу за $ 300 млн, а також про панамські офшори п’ятого президента.

    Серед представників оточення Порошенко, яким загрожує кримінальне переслідування, у першу чергу Портнов назвав голову фракції БПП в парламенті Артура Герасимова, голову фракції «Народного фронту» Максима Бурбака, колишнього заступника голови АП Олексія Філатова та секретаря РНБО Сергія Пашинського.

    Крім того, в кінці минулого тижня в Україну з Ізраїлю повернувся олігарх Ігор Коломойський. Свою відсутність в країні він пояснював загрозою політично мотивованого правосуддя: мовляв, з АП могли зателефонувати до судів і заборонити виїзд в рамках багатьох цивільних і господарських спорів щодо долі ПриватБанку і безнадійних кредитів. Планує повертатися в Україну і депутат Олександр Онищенко, який обіцяв оприлюднити масу цікавих «плівок», компрометуючих Порошенко.

    Автор: Антон Дранник

    Посилання на першоджерело: https://vesti-ukr.com/politika/336998-mnohie-nachinajut-opasatsja-vvedut-li-zapret-na-vyezd-eks-politikov

    Поділитися

    Коментарі

  • Підзаголовок
  • Обсуждение закрыто.